30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

Verleng de batterijduur van je iPhone met deze praktijktips! Je wilt zo lang mogelijk met je iPhone-batterij doen en niet halverwege de dag met een lege accu zitten. Daarom deze tips, die duidelijk maken welke stroomvreters op je Iphone aanwezig kunnen zijn.

Last van een stroomvreter?

Om te bepalen of er sprake is van een stroomvreter, kun je de volgende meting uitvoeren.

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Gebruik.
 2. Noteer de tijdsduren die achter ‘Gebruik’ en ‘Stand-by’ staan.
 3. Zet de iPhone in standby-stand.
 4. Als je vijf minuten later kijkt moet de standby-tijd met vijf minuten zijn toegenomen. De gebruiksduur mag met maximaal één minuut zijn toegenomen.

Is het meer dan één minuut? Dan heeft je iPhone niet echt in standby-stand gestaan en is er een stroomvreter actief.

Tips om de batterijduur te verlengen

Met onderstaande tips zorg je ervoor dat de batterijduur van de iPhone zo lang mogelijk is. Soms is het een individuele app die veel stroom vreet, soms is een schakelaar omzetten genoeg. Misschien is niet elke maatregel voor jou haalbaar, maar je hebt wel een checklist van mogelijke problemen die je kunt langslopen.

 1. Bluetooth: Schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt. Dit doe je via Instellingen > Bluetooth. Als je iPhone steeds verbinding moet blijven maken met accessoires zoals Bluetooth-toetsenborden, headsets en andere accessoires, kost dat energie.
 2. Pushmail: Is het echt nodig om e-mailberichten binnen te krijgen op het moment dat ze zijn verzonden? Ben je iemand die meteen reageert op binnenkomende mailtjes? Voor veel mensen is e-mail minder belangrijk geworden omdat ze via WhatsApp in contact staan met vrienden. Hoef je niet steeds op de hoogte te zijn, schakel pushmail dan uit en kies bijvoorbeeld voor elke 15 minuten ophalen via Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s > Nieuwe gegevens > Elk kwartier. Je kunt ook kiezen voor elk halfuur of elk uur.
 3. Helderheid: Het scherm is dé energieverslinder in je iPhone. Zet de helderheid van het scherm een tandje lager via Instellingen > Helderheid en achtergrond. De helderheidsschuifknop is ook snel te bereiken via het bedieningspaneel.
 4. Automatische appdownloads: Sinds iOS 7 is het mogelijk om automatische appdownloads te laten plaatsvinden. Zodra er een nieuwe versie van een app is, kan de iPhone die meteen installeren. Dat is mooi, maar installeren van apps kost energie. Zet het uit via Instellingen > itunes en App Stores > Automatische downloads.
 5. Niet storen: Zet de iPhone op “niet storen” als je bijvoorbeeld aan het sporten bent en toch geen tijd hebt om de iPhone te gebruiken. Dat voorkomt dat het scherm steeds aan gaat om notificaties te tonen.
 6. Locatiediensten: Locatiediensten zorgen ervoor dat je op een bepaalde locatie een notificatie krijgt, als je bij de supermarkt in de buurt is of als er een vriend in de buurt is. Het kost wel energie. Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen en schakel de locatievoorzieningen voor specifieke apps uit.
 7. Schermverlichting: zorg dat het scherm sneller uitschakelt als je de iPhone niet gebruikt. Ga naar Instellingen > Algemeen > Automatisch slot en stel in dat het scherm na 1 minuut uitschakelt. Zo blijft het scherm minder lang branden als je de iPhone even weglegt.
 8. Trillen: bij binnenkomende telefoongesprekken en notificaties word je gewaarschuwd met een boodschap op het scherm en een geluidje. Staat het geluid uit, dan trilt de iPhone, maar dit kost natuurlijk energie. Ga naar Instellingen > Geluiden > Trillen bij geluid uit om overbodige trillingen uit te schakelen.
 9. Temperatuur: de temperatuur kan van invloed zijn op de werking van de accu. De iPhone functioneert het beste tussen 0 en 35 graden Celsius. Boven die temperatuur is de kans aanwezig dat je accu veel sneller leeg gaat. Boven de 45 graden Celsius kan er zelfs schade ontstaan.
 10. Persoonlijke hotspot: met de Persoonlijke hotspot kun je bijvoorbeeld je internetverbinding delen met een iPad of met je laptop. Je kunt het continu ingeschakeld laten staan, maar dit kost wel batterijduur. Via Instellingen > Persoonlijke hotspot schakel je de functie tijdelijk uit.
 11. Push-berichten: er zijn heel wat apps die pushberichten sturen. Sommige wil je ontvangen, zoals de nieuwste artikelen in de iCulture-app. Maar er zijn ook pushberichten die niet zoveel toevoegen, zoals herinneringen van games die je toch al lang niet meer speelt. Ga naar Instellingen > Berichtencentrum en zet ze uit voor specifieke apps.
 12. Facebook en WhatsApp: schakel hongerige apps uit, zoals Facebook en WhatsApp. Deze apps passen trucs toe om te zorgen dat ze niet na 10 minuten in slaapstand gaan. Ze blijven steeds communiceren met de server. Via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond kun je het ophalen van data bij Facebook uitschakelen. Zet ook de locatievoorzieningen van Facebook uit.
 13. Handmatig sluiten: via multitasking kun je bepaalde apps handmatig afsluiten (zie afbeelding). Maar er is veel controverse of dit überhaupt effect heeft. Er zijn zelfs geluiden dat het handmatig sluiten van apps op deze manier meer stroom kost, dan je ermee bespaart.
 14. Automatische lichtsterkte: is het scherm eigenlijk altijd te fel, dan kun je ervoor kiezen de automatische aanpassing van de lichtsterkte uit te schakelen. Dit doe je via: Instellingen > Helderheid en achtergrond > Pas automatisch aan. Vaak is het goed mogelijk om de helderheid zo laag mogelijk te zetten, zonder dat je inlevert op leescomfort. Mocht je toch problemen hebben om het scherm te lezen, dan kun je het met een snelle swipe via het bedieningspaneel weer aanpassen.
 15. Spotlight: Spotlight is de zoekfunctie op de iPhone. Deze functie indexeert op de achtergrond alle data op je iPhone. Dat geldt voor apps, muziek, podcasts, notities, afspraken, mail en dergelijke. Schakel bepaalde items uit die je toch niet gebruikt.
 16. Wallpaper: Kies een stilstaande wallpaper in plaats van een dynamische wallpaper met parallax-effect. Via Instellingen > Achtergrond en helderheid > Kies achtergrond > Stilstaand kies je een stilstaande wallpaper.
 17. Netwerkinstellingen: een haperende dataverbinding kan soms zorgen voor ongemerkt energieverbruik. Doe er iets aan door de netwerkinstellingen te resetten via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. Het opnieuw instellen van de Bluetooth en Wi-Fi-functies vergt een iets andere aanpak.
 18. Instellingen: Je kunt ook alle instellingen resetten. Dit is een goede oplossing als je problemen ondervindt met je toestel, waaronder een snel leeglopende batterij. Voor alleen het verbeteren van je batterijduur is het iets teveel van het goede.
 19. Mobiele data uitschakelen: Wil je vooral voorkomen dat je batterij buitenshuis snel leegloopt en dat ook nog je databundel snel op gaat? Schakel het gebruik van mobiele data dan uit, als je het niet nodig hebt. Uiteraard is dit alleen haalbaar voor mensen die hun toestel niet zo intensief gebruiken. De meeste mensen willen het liefst altijd bereikbaar zijn. Maar mocht je het willen uitschakelen: ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele data.
 20. App Store: vraag niet hoe het kan, maar probeer het eens. Het schijnt dat je je batterijduur kunt verlengen door uitloggen in de App Store. Ga naar Instellingen > iTunes en App Stores. Tik je nu op je Apple ID, dan kun je uitloggen. Als je op een later moment een app wilt downloaden, moet je wel weer apart inloggen.
 21. Contrast: door het contrast te verlagen schakel je het energieverslindende blur-effect in berichtencentrum en het bedieningspaneel uit. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast.
 22. Beweging: in iOS 7 kun je de animaties bij het openen en sluiten van apps en allerlei andere animaties uitschakelen. Dit is eigenlijk gedaan om te voorkomen dat mensen die hiervoor gevoelig zijn misselijk worden door de wilde bewegingen. Maar je kunt het ook uitzetten om de batterij te sparen. ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging.
 23. Herstarten: stop eenmaal per dag alle eventuele processen die op de achtergrond draaien, door je iPhone opnieuw op te starten. Bij zo’n herstart gaan er geen gegevens verloren. Lees hiervoor deze uitleg: iPhone herstarten (resetten). Het opnieuw opstarten kost uiteraard ook weer energie.
 24. Zorgvuldig opladen: zorg dat je de iPhone op de juiste manier oplaadt. Bij onjuist gebruik kan de capaciteit van de batterij afnemen. Apple geeft op de website meer uitleg over de gebruikte batterijen en de juiste oplaadcycli. Volg niet zomaar tips van vroeger, zoals het volledig laten leeglopen van je batterij. Vaak zijn dit tips voor oudere batterijtypen, zoals NiCAD of NiMH. Apple maakt gebruik van Lithium-ion-batterijen.
 25. Gedrag: Probeer tijdens een reis of een andere situatie waarbij je batterij lang moet meegaan, anders met je iPhone om te gaan. Het constant checken van Facebook, Twitter en WhatsApp is misschien een gewoonte (of obsessie?) geworden, maar je kan het ook wel eens achterwege laten en genieten van je vakantie of je gezelschap.
 26. Muziek: schakel de equalizer-instellingen van de muziekspeler uit, als je die niet nodig hebt. Ga hiervoor naar Instellingen > Muziek > Equalizer.
 27. Batterijduur volgen: gebruik een batterij-app zoals Battery Doctor. Daarmee krijg je meer inzicht in het energieverbruik.
 28. Siri: schakel de ‘Houd bij oor’-functie van Siri uit. Je nabijheidssensor van de iPhone moet anders voortdurend controleren of er misschien een oor in de buurt is. Als je Siri altijd activeert via de homeknop, kun je de ‘Houd bij oor’-functie net zo goed uitschakelen. In het Engels heet deze functie ‘Raise to speak’ en is te vinden via Instellingen > Siri > Houd bij oor.
 29. Mobiele data: zet mobiele data voor individuele apps uit. Dit doe je via Instellingen > Mobiel netwerk. Blader naar beneden en kies welke apps geen data mogen gebruiken. Als je weet dat je een tijdlang je iPhone niet gaat gebruiken, kun je ook snel alle draadloze voorzieningen uitzetten via het Bedieningspaneel op de foto hiernaast. Veeg met je vinger vanaf de onderrand van het scherm en zet de iPhone in vliegtuigstand.
 30. Batterijpercentage: maak je niet druk. Zet het het batterijpercentage uit via Instellingen > Algemeen > Gebruik.

Menu

Computerglobe is een erkende reparatieserviceprovider. We onderscheiden ons door reparaties aan te bieden met concurrerende prijzen en uitstekende kwaliteit.

© 2023 ALL RIGHTS RESERVED – COMPUTERGLOBE | BTW: NL864877717B01 KVK: 89096770​